Levensloop

Biografie

Stan Linssen (1958) brengt zijn jeugd door in zijn geboorteplaats Tegelen, in een tijd dat de steen- en pannenfabrieken nog midden in het dorp liggen. ‘Je kon er zo heen om er plakken klei op te halen. En ’s morgens werd ik gewekt door het geluid van de kleitreintjes die vanaf de Heide de berg af kwamen rijden, geladen met zand en klei, waar ‘broodjes’ klei, en pannen van werden gemaakt.’ Niets wijst er dan nog op dat ‘werken met klei’ een belangrijk métier voor hem zal worden. Dat komt pas naar voren in zijn studietijd.

Na de middelbare school volgt hij de Pedagogische Academie waar hij de hoofdakte Handvaardigheid haalt. Vervolgens meldt hij zich aan bij de TeHa in Sittard, een breed georiënteerde lerarenopleiding waar hij kennismaakt met zowel de toegepaste als de vrije vormgeving. Hij krijgt er les van onder anderen Frans Lagro en studeert af in de vrije richting. Twee jaar later heeft keramist Stan Linssen zijn eerste expositie.  

Maar hij is niet alleen als keramist actief. Tussen 1993 en 2000 is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Keramiekcentrum De Tiendschuur in Tegelen als cursuscentrum en museum, eerst als docent, later ook als conservator. Van 2002 tot en met sepember 2020 is hij verbonden aan het Limburgs Museum in Venlo, als assistent-conservator en daarna als [tentoonstellings]vormgever. ‘Mijn kennis van de toegepaste én de autonome kunst komt mij in mijn museumwerk elke dag van pas. Ik spreek zowel de taal van de vormgever als van de beeldend kunstenaar.’

Naast dit werk blijft hij actief als beeldend kunstenaar. Na 18 jaar en vele tentoonstellingen later besluit hij om zich weer volledig aan kunst en keramiek in het bijzonder te wijden.

Overzicht

1976 – 1980       Lerarenopleiding handenarbeid Venlo

1982 – 1987       Lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid (TeHa) Sittard   

1987 – 1993      Docent Handvaardigheid aan diverse opleidingen voor voortgezet onderwijs in Noord-Limburg

1993 – 2000       Docent Kunstkeramisch Centrum in Tegelen

1994 – 2000      Conservator Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen

2002 – 2020   Aassistent-conservator en vervolgens [tentoonstellings]vormgever in het Limburgs Museum Venlo

X